6+1 συχνές απορίες οδηγών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

1.580 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 31/3/2021
 

Με τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων συνεχώς να αυξάνονται, γεννιούνται και πολλά ερωτήματα από τους καταναλωτές που έχουν ή επιθυμούν να αποκτήσουν ένα ηλεκτρικό όχημα και να μάθουν περισσότερα για την ηλεκτροκίνηση.

Η αυτοκίνηση τα τελευταία χρόνια αλλάζει ταχύτατα, με σαφή προσανατολισμό τον ηλεκτρισμό. Ολοένα και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφουν την προσοχή τους, πιο πολύ στην ανάπτυξη νέων μοντέλων που κινούνται με την δύναμη της ηλεκτρικής ενέργειας παρά σε εκείνα που χρησιμοποιούν θερμικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Καλώς ή κακώς αυτή η αλλαγή πλεύσης στην αγορά αυτοκινήτου σίγουρα έχει ενοχλήσει τους  πιο <<παραδοσιακούς>> που δεν μπορούν εύκολα να ασπαστούν αυτή την νέα εποχή και λησμονούν περασμένες δεκαετίες με background ήχους από πολύστροφους κινητήρες, τότε που έννοιες όπως κατανάλωση και παραγόμενοι ρύποι ήταν άγνωστες.

Η πλειοψηφία των αγοραστών όμως δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία και βλέπει με θετικό μάτι την ηλεκτροκίνηση και τα οφέλη που έχει αυτή τόσο ως προς το περιβάλλον όσο και για το πορτοφόλι τους. Κάτι τέτοιο οδήγησε πολλούς από αυτούς στην απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου και άλλους τόσους που το σκέφτονται και βρίσκονται λίγο πριν την μεγάλη απόφαση.
Πάμε να δούμε  μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που συνήθως έχουν οι δύο παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων αλλά και τις απαντήσεις τους
.
Γιατί να επιλέξω ηλεκτρικό όχημα;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι να σκεφτεί κανείς για να αλλάξει το συμβατικό του όχημα με ηλεκτρικό. Τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος ανεφοδιασμού με αποτέλεσμα μειωμένο κόστος μετακίνησης ενώ απαιτούν και σημαντικά λιγότερα έξοδα συντήρησης. Προσφέρουν βελτιωμένη εμπειρία οδήγησης αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες, δεν παράγουν αέριους ρύπους και
ηχορύπανση ενισχύοντας τις προσπάθειες για ένα υγιές περιβάλλον καθώς επίσης απολαμβάνουν προνόμια μετακίνησης και στάθμευσης στις περισσότερες περιοχές του κόσμου. Αυτοί, είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους
αξίζει η αλλαγή.

Τι αυτονομία έχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;
Σίγουρα λιγότερη από την αντίστοιχη ενός συμβατικού αυτοκινήτου με ένα γεμάτο ρεζερβουάρ. Κυμαίνεται συνήθως ανάλογα το μοντέλο, ανάμεσα στα 200-400 χλμ. Φυσικά υπάρχουν κι εξαιρέσεις, τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω. Αρκούν σε κάθε περίπτωση για όλες τις μετακινήσεις εντός πόλης αλλά και για ορισμένες κοντινές εξορμήσεις εκτός αυτής ενώ όσο η τεχνολογία εξελίσσεται η αυτονομία των ηλεκτρικών θα αυξάνεται.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να το φορτίσω σε κάποιο κοινόχρηστο σταθμό φόρτισης;
Ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται τόσο από την ισχύ του σταθμού φόρτισης όσο και από το ίδιο το ηλεκτρικό όχημα. Κάθε ηλεκτρικό όχημα έχει συγκεκριμένη ισχύ φόρτισης, συνήθως από 3.7kW έως 43kW για φόρτιση με εναλλασσόμενο ρεύμα (Mode 3) ενώ η ισχύς αυτή μπορεί να αυξηθεί έως και τα 150kW για τη φόρτιση με συνεχές ρεύμα (Mode 4). Για τους τυπικούς σταθμούς φόρτισης πόλεων (urban chargers) οι οποίοι ακολουθούν το πρότυπο Mode 3 και τροφοδοτούν το όχημα με εναλλασσόμενο ρεύμα, η τυπική επαναφόρτιση της μπαταρίας ενός ΙΧ ηλεκτρικού οχήματος διαρκεί περίπου από 1-3 ώρες.

Πως πληρώνω για την ενέργεια που κατανάλωσα για να φορτίσω σε έναν σταθμό φόρτισης;
Δεν χρειάζεται παρουσία φυσικού προσώπου αφού η πληρωμή στους περισσότερους σταθμούς γίνεται άμεσα μέσω ηλεκτρονικού λογαριασμού που δημιουργείτε με μια απλή εγγραφή στον εκάστοτε πάροχο.

Πού μπορώ να δω τα σημεία φόρτισης;
Όλα τα σημεία φόρτισης είναι διαθέσιμα σε  δημοφιλείς πλατφόρμες ενημέρωσης οδηγών ηλεκτρικών αυτοκινήτων (OpenCharge Map, PlugShare κλπ.). Για κάθε σημείο φόρτισης αναγράφεται η ακριβής διεύθυνση της τοποθεσίας του φορτιστή,
καθώς επίσης παρέχονται σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες σχετικά με την ισχύ του φορτιστή, τη διαθεσιμότητά του καθώς και το κόστος της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Είναι επικίνδυνα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε περίπτωση σύγκρουσης;
Όχι, πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφαλείας με τα συμβατικά αυτοκίνητα ενώ περνούν και αντίστοιχες δοκιμές πρόσκρουσης από τον Euro NCAP.

Είναι ακριβό το κόστος αντικατάστασης των μπαταριών;
Συνήθως η μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων καλύπτονται με 8 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση ή εγγύηση χιλιομέτρων. Αν μετά το πέρας αυτών χρειαστεί αντικατάσταση,  το κόστος ,το οποίο είναι συνεχώς μειούμενο όσο διαδίδεται η ηλεκτροκίνηση, θα κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν θα υπερβαίνει τις οικονομικές δυνατότητες των καταναλωτών