To ηλεκτροκίνητο VW I.D. Buzz που θα παρουσιαστεί επίσημα το 2022, από το 2025 θα είναι και το πρώτο –αυτόνομα κινούμενο- όχημα της VWCV.

Αυτόνομο το ηλεκτρικό VW I.D. BUZZ από το 2025

H Volkswagen Commercial Vehicles ανακοίνωσε πως το πρωτοποριακό μελλοντικό ηλεκτροκίνητο I.D. BUZZ που θα λανσαριστεί μέσα στο 2022, θα είναι και το πρώτο αυτόνομα κινούμενο της γκάμας της.

 
Η Volkswagen Commercial Vehicles αποκάλυψε με επίσημη ανακοίνωση της πως προωθεί με γρήγορους ρυθμούς την εξέλιξη συστημάτων αυτόνομης κίνησης στα μελλοντικά ελαφρά επαγγελματικά της οχήματα.
Σε σχετικές του δηλώσεις, ο Διευθύνων Σύμβουλος της VWCV, κ. Carsten Intra, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «… Μετά και από την επικύρωση του προγράμματος Έρευνας & Εξέλιξης για την αυτόνομη κίνηση οχημάτων που προωθούμε, είμαστε πλέον έτοιμοι για το μέλλον των μεταφορών. Αυτόνομες και ηλεκτροκίνητες αναμένεται να έχουν μια σημαντική συμβολή στην οδική ασφάλεια και την αστική κινητικότητα ενώ, τα οχήματα μας είναι μια –λογική- αρχή σε αυτήν την προσπάθεια».
Η πρώτη παρουσίαση των σχετικών νέων τεχνολογιών που διασφαλίζουν την αυτόνομη κίνηση των εκπροσώπων της VWCV τοποθετείται χρονικά μέσα στο 2025 και ο επικεφαλής του προγράμματος «Autonomous Driving» της εταιρείας, κ. Christian Senger, δήλωσε σχετικά: «… Για πρώτη φορά φέτος πραγματοποιούμε δοκιμές στη Γερμανία του νέου συστήματος αυτόνομης κίνησης Argo AI, σε μια έκδοση του μελλοντικού I.D. BUZZ. Στόχος μας είναι να εξελίξουμε ένα πρωτότυπο σύστημα χρήσης του οχήματος, όπως αυτό που έχουμε ήδη παρουσιάσει μέσω του προγράμματος MOIA. Υπολογίζουμε πως στα μισά της τρέχουσας δεκαετίας, οι πελάτες μας θα μπορούν να μεταβαίνουν στον προορισμό τους, κάνοντας χρήση αυτόνομα κινούμενων οχημάτων»!.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, οι Ford Motor Company & Volkswagen Commercial Vehicles έχουν επενδύσει από κοινού στην εταιρεία Argo AI που εξειδικεύεται σε προγράμματος λογισμικού για αυτόνομα κινούμενα οχήματα με στόχο την συστηματική και ταχεία εξέλιξη σχετικών λύσεων.
Σε ότι αφορά στην VWCV, πρωταρχικός στόχος είναι η εξέλιξη και παραγωγή οχημάτων «SPV» (Special Purpose Vehicles), όπως π.χ. τα robo-taxi ή τα «κοινόχρηστα» ελαφρά επαγγελματικά, Επιπέδου 4, ως προς τη δυνατότητα αυτόνομης κίνησης τους.
Στην περίπτωση του I.D. BUZZ, που θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του μέσα στο 2022, το σύστημα της Argo AI που εξελίσσεται ονομάζεται «SDS» (Self-Driving System) και αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το 2025.