Στο εσωτερικό τα υλικά είναι καλής ποιότητας και αρκετά γεροδεμένα. Στο κέντρο του ταμπλό θα συνατήσουμε την οθόνη 8ΆΆ και τα χειριστήρια σε μια εργονομική διάταξη. Όπου και να κοιτάξεις θα δεις κάποιο αποθηκευτικό χώρο.

Συνολικά μπορούν να μεταφερθούν 6 επιβάτες (8 με οδηγό και συνοδηγό), για τους όποιους φυσικά δεν τίθεται ζήτημα χώρων.

Ο χώρος αποσκευών έχει 1.200 λίτρα χωρητικότητας και πλήρως εκμεταλλεύσιμο σχήμα.

Μέσω του αυτόματου κιβωτίου, μπορείτε να αποφασίσετε («D» ή «L») το ρυθμό ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση του οχήματος. Από τη συστοιχία μπουτόν από πάνω του επιλέγετε και το πρόγραμμα οδήγησης.

Όλα τα καθίσματα είναι ανεξάρτητα και έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν πολλές διαμορφώσεις. Παράλληλα μπορούν να αφαιρεθούν και τελείως.

Δοκιμή: Ford Tourneo Custom PHEV

20.346 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/1/2021
 

Βάλτο να φορτίζει και φύγαμε για τουρνέ(ο)! Το Ford Tourneo Custom, το μεγάλο πολυχρηστικό μοντέλο της Ford υπόσχεται «πράσινες» μετακινήσεις «Α θέσης» χάρη στο ιδιαίτερο plug-in υβριδικό του σύστημα.


Η Ford έχει δεσμευτεί πως για κάθε νέο όχημα που θα λανσάρει, θα υπάρχει και μια τουλάχιστον εξηλεκτρισμένη έκδοση του. Από αυτόν τον κανόνα δεν ξεφεύγει ούτε το Tourneo Custom, το οποίο αποτελεί την επιβατική έκδοση του Transit. To 8-θέσιο πολυχρηστικό μοντέλο της Ford λοιπόν, εξοπλίζεται με ένα νέο Plug-In υβριδικό σύνολο (την ιδιαίτερη λειτουργία του οποίου θα αναλύσουμε παρακάτω), η οποία πλαισιώνει τα δίλιτρα υπάρχοντα diesel σύνολα 130 ίππων και 135 ή 185 ίππων με ήπια υβριδικό σύστημα.

Φυσικά ως πολυχρηστικό και μάλιστα μεγάλο, το Tourneo Custom θα λέγαμε πως ανταποκρίνεται κυρίως για τις ανάγκες μιας επιχείρησης, η οποία στις υπηρεσίες της προσφέρει τη μεταφορά προσώπων-εργαζομένων, ωστόσο μπορεί να αποτελέσει και μια εναλλακτική λύση μιας πολύτεκνης οικογένειας, ενώ είναι και ιδανική λύση για τις μεταφορικές ανάγκες ομάδας ανθρώπων, όπως π.χ. την περιοδεία μιας μπάντας. 

Ένα μικρό magic bus
Εμφανισιακά το ενός όγκου αμάξωμα επιβάλλεται με τις διαστάσεις του, έχοντας μήκος σχεδόν 5 μέτρα και κυρίως λόγω των 2 μέτρων ύψος. Υπάρχει και η έκδοση με μακρύ μεταξόνιο (για μεγαλύτερο χώρο αποσκευών) με μήκος 5,34 μ. ωστόσο δεν είναι διαθέσιμη με το Plug-In σύνολο. Προφανώς σε αυτά τα οχήματα η σχεδίαση είναι κάπως «τυποποιημένη», ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους σχεδιαστές να διαμορφώσουν ένα καλαίσθητο μπροστά μέρος, με μια μεγάλη μάσκα και φωτιστικά σώματα με ξεχωριστή LED υπογραφή. Μπροστά δεξιά στον προφυλαχτήρα θα συναντήσουμε και την υποδοχή για το φορτιστή. 

Στο εσωτερικό, το διάζωμα του οδηγού θα λέγαμε πως είναι ένα τυπικό εσωτερικό Ford, με την οθόνη του συστήματος πολυμέσων 8`` στο κέντρο του ταμπλό, τους κάθετους αεραγωγούς και τα χειριστήρια όλα μαζεμένα στο κέντρο του ταμπλό σε μια εργονομική διάταξη. Τα υλικά είναι σκληρά, με μια μαλακή φλούδα στο πάνω μέρος του ταμπλό, ωστόσο είναι καλής ποιότητας και αρκετά γεροδεμένα. Υπάρχει βέβαια και το high-tech στοιχείο μέσω του μόντεμ FordPass Connect που επιτρέπει στους επιβάτες να επωφελούνται από σύνδεση Wi-Fi με δυνατότητα υποστήριξης έως και 10 συσκευών. Από εκεί και πέρα όπου και να κοιτάξεις (κονσόλα, βάση, άκρες ταμπλό, ουρανό) θα δεις είτε κάποιο αποθηκευτικό χώρο είτε ποτηροθήκες. Βέβαια η μαγεία του Tourneo Custom κρύβεται στο διάζωμα των πίσω επιβατών.

Βγαλμένο μέσα από το tetris    
Συνολικά μπορούν να μεταφερθούν 6 επιβάτες (8 με οδηγό και συνοδηγό), για τους όποιους φυσικά δεν τίθεται ζήτημα χώρων, αφού ο καθένας έχει στη διάθεση του κανονικό κάθισμα. Και τώρα ξεκινάει το παιχνίδι: Τα πίσω καθίσματα είναι ανεξάρτητα και αποσπώμενα έχοντας τη δυνατότητα να παίρνουν πολλές διαμορφώσεις. 

Αρχικά η δεύτερη σειρά έχει τη δυνατότητα είτε να κοιτάζει μπροστά είτε γυρίζοντας τα καθίσματα να κοιτούν προς την τρίτη σειρά, σε μια διάταξη που εξυπηρετεί ένα γρήγορο meeting ή απλά την κουβέντα. Επίσης τα μεσαία καθίσματα ρίχνοντας την πλάτη μπροστά, στο πίσω μέρος τους κρύβουν από δύο ποτηροθήκες και μια μικρή σκληρή επιφάνεια για τάμπλετ ή σημειωματάριο και φυσικά ακόμα μεγαλύτερη άνεση για τους επιβάτες. Τέλος όλα τα καθίσματα έχουν τη δυνατότητα να αναδιπλωθούν και να αφαιρεθούν τελείως, διαμορφώνοντας το χώρο αποσκευών ανάλογα των αναγκών σας. Π.χ. μπορείτε να αφαιρέσετε από ένα ακριανό σε κάθε σειρά και να τοποθετήσετε εξοπλισμό για σκι ή ακόμα και κανό. Βέβαια γι αυτά είναι πιο χρήσιμη η σχάρα οροφής. Αντίστοιχα μπορείτε να βγάλετε και τα 6 καθίσματα κα να δημιουργήσετε χώρο ακόμα και για να κοιμηθούν άνετα δύο άτομα!

Όσον αφορά στο χώρο αποσκευών με 1.200 διαθέσιμα λίτρα χωρητικότητας και πλήρως εκμεταλλεύσιμο σχήμα (1.900 στην «μακρυά» έκδοση), δεν έχετε να αγχωθείτε για κάτι, μετακόμιση κάνετε!  

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ