Tο μεγαλύτερο προσόν του Tucson στο δρόμο είναι η άνεση που προσφέρει μέσω της ανάρτησής του και η υψηλή ποιότητα κύλισης που ενισχύεται από την ηχομόνωση.

Το κύριο χαρακτηριστικό λειτουργίας του κινητήρα είναι ο ραφιναρισμένος χαρακτήρας του, όντας πολύ ήσυχος και εξαιρετικά γραμμικός.

Κινητήρας, οδική συμπεριφορά & η γνώμη μας

129.187 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 9/5/2021
 

Ο 1.600άρη τούρμπο κινητήρας του Tucson ανήκει στην οικογένεια Smartstream εξελιγμένων κινητήρων της Hyundai και ενσωματώνει σύστημα συνεχώς μεταβαλλόμενου χρονισμού των βαλβίδων, με την απόδοση του να είναι 180 ίπποι και 265 Nm ροπής. Το κύριο χαρακτηριστικό της λειτουργίας του είναι ο ραφιναρισμένος χαραχτήρας του, όντας πολύ ήσυχος και εξαιρετικά γραμμικός στον τρόπο που απλώνει την ισχύ του καθώς αυτή έρχεται ομαλά που σε κάνει να απορείς αν είναι όντως τούρμπο. Τρόπος του λέγειν βέβαια, καθώς αντιλαμβάνεσαι πόσο εύκολα κινεί το αμάξωμα, όντας ιδιαίτερα εύρωστος στις μεσαίες στροφές και πετυχαίνοντας κορυφαίες επιδόσεις, ειδικά σε ρερπίζ με μόλις 4,4 δλ. για το 60-100 χλμ./ώρα και 5,7 για το 80-120 χλμ./ώρα αντίστοιχα.

Παράλληλα το σύνολο ενισχύεται από ένα ήπια υβριδικό σύστημα 48 volt, με μπαταρία ιόντων λιθίου 1,49 kWh, το οποίο αναλαμβάνει στις χαμηλές στροφές να ενισχύσει το θερμικό σύνολο, αλλά και να φροντίζει να παρέχει ενέργεια κατά το coasting και το κυριότερο να αναλαμβάνει τη λειτουργία του start/stop, φροντίζοντας να μην γίνεται αντιληπτή η επανεκκίνηση. 

Την ευθύνη της μετάδοσης έχει αναλάβει το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DCT της εταιρείας, το οποίο φροντίζει οι αλλαγές να γίνονται σχεδόν ανεπαίσθητα και πάντα να σου τοποθετεί την καταλληλότερη σχέση. Ανάλογα φυσικά και το πρόγραμμα οδήγησης που έχετε επιλέξει, ανάμεσα στα Eco, Normal και Sport, παρέχοντας και την επιλογή των χειροκίνητων εναλλαγών μέσω paddles στο τιμόνι. Πάντως ο συνδυασμός του με την τατρακίνηση έχει επιφέρει υψηλή τιμή κατανάλωσης, η οποία γυροφέρνει στα 10 λτ./100 χλμ..
 
Οδική συμπεριφορά: «Χαλί» στο δρόμο, all in στην περιπέτεια
Το νέο Hyundai Tucson παρουσιάζει έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα στο δρόμο, όντας απόλυτα φιλικό προς το χρήστη και ικανό να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε κάθε συνθήκη. Ακόμα και μέσα στην πόλη, η ευελιξία του κρίνεται ικανοποιητική για το μέγεθός του και ο χειρισμός εύκολος χάρη στα πολλά συστήματα υποβοήθησης. Βέβαια το μεγαλύτερο προσόν του Tucson είναι η άνεση που προσφέρει στους επιβάτες, όπως αυτή ορίζεται από την αποτελεσματικότητα της άνεσης να φιλτράρει τις κακοτεχνίες πριν περάσουν στην καμπίνα και την πάρα πολύ καλή ηχομόνωση, με την κύλιση να μην γίνεται αντιληπτή, καθιστώντας έτσι τα ταξίδια αρκετά ξεκούραστα.

Παρά τη μέτρια αίσθηση του συστήματος διεύθυνσης το Tucson είναι αποτελεσματικό και στους  πιο γρήγορους ρυθμούς, με τον άξονα πολλαπλών συνδέσμων να φροντίζει γι αυτό, περιορίζοντας τις κλίσεις και αποφορτίζοντας αποτελεσματικά τις δυνάμεις που ασκούνται στο αμάξωμα. Σε αυτές τις συνθήκες η τετρακίνηση λειτουργεί γρήγορα διανέμοντας τη ροπή στους τροχούς που πρέπει και διατηρώντας την ουδετερότητα και την προοδευτική συμπεριφορά των αντιδράσεων. Φυσικά η τετρακίνηση και ειδικά η δυνατότητα κλειδώματος θα εκτιμηθούν ακόμα περισσότερο σε σαθρά εδάφη μειωμένης πρόσφυσης, όπως λάσπες και χιόνια, δίνοντας σας τη δυνατότητα να πάτε σε πιο απάτητα σημεία 

Η γνώμη μας
Το Tucson είναι από τα λίγα πλέον οικογενειακά SUV που διαθέτει συμβατική τετρακίνητη έκδοση. Θα προσφέρει το κάτι παραπάνω όταν αναζητήσετε την περιπέτεια εκτός δρόμου, ενώ όπως και οι υπόλοιπες εκδόσεις θα σε ενθουσιάσει με το ποιοτικό και τεχνολογικό του υπόβαθρο.

+ Σχεδίαση και στυλ, ποιότητα και εικόνα εσωτερικού, εξοπλισμός, χώροι επιβατών και αποσκευών, ποιότητα κύλισης, άνεση ανάρτησης, κινητήρας-επιδόσεις, 5ετης εγγύηση χωρίς χιλιομετρικό όριο
- Αίσθηση τιμονιού σε υψηλές ταχύτητες, κατανάλωση

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ