Η τεχνογνωσία που η Volvo Trucks έχει αποκτήσει και από τα υβριδικά συστήματα κινητήρων, θα τη βοηθήσει στο λανσάρισμα ηλεκτροκίνητων προτάσεων στην ΕΕ από το 2019.

Τα ηλεκτροκίνητα φορτηγά θα επιφέρουν σημαντικές τροποποιήσεις στις αστικές μεταφορές όπως π.χ. η διανομή προϊόντων κατά τις νυχτερινές ώρες.

Έρχονται ηλεκτρικά φορτηγά από τη Volvo

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Volvo Trucks, η σουηδική εταιρεία αποφάσισε να λανσάρει νέα –πλήρως ηλεκτροκίνητα- φορτηγά στις αγορές από το 2019, οι πιλοτικές δοκιμές των οποίων θα ξεκινήσουν φέτος

 
Σε επίσημη ανακοίνωση της στις 23 Ιανουαρίου, η Volvo Trucks αναφέρει πως προγραμματίζει την έναρξη πωλήσεων μιας νέας γενιάς ηλεκτροκίνητων φορτηγών στην μεσαία κατηγορία (από 8t+) στις διάφορες αγορές της ΕΕ από το 2019 ωστόσο, τα πρώτα οχήματα θα ξεκινήσουν τις πιλοτικές δοκιμές χρήσης τους σε επιλεγμένες εταιρείες κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Χαρακτηριστικές είναι εξάλλου οι σχετικές δηλώσεις του προέδρου της εταιρείας, κ. Claes Nilsson, ο οποίος ανέφερε πως: «Η ηλεκτροκίνηση είναι πλήρως συμβατή με τη μακροχρόνια δέσμευση της Volvo Trucks στη βιώσιμη ανάπτυξη των αστικών μεταφορών και τις μηδενικές εκπομπές ρύπων».
Τα ηλεκτροκίνητα φορτηγά της Volvo Trucks θα προσφέρουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα δραστικής μείωσης των εκπομπών ρύπων και θορύβου, θέτοντας σε νέα διάσταση την εξέλιξη των logistics εντός των πόλεων. Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφέρουμε πως, μεγάλος όγκος των μεταφορών θα μπορεί να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της νύχτας, μειώνοντας έτσι και το κυκλοφοριακό πρόβλημα κατά τις ώρες αιχμής.
Αναφερόμενος στο σχετικό θέμα, ο επικεφαλής της εταιρείας στην στρατηγική εξέλιξη του κλάδου των μεσαίων φορτηγών, κ. Jonas Odermalm τόνισε πως: «H τεχνογνωσία που διαθέτουμε σε ότι αφορά στην ηλεκτροκίνηση οχημάτων βασίζεται στις αποδεδειγμένες λύσεις που έχουν εξελίξει σε άλλους κλάδους βαρέων οχημάτων όπως τα λεωφορεία καθώς και σε λύσεις που έχουν παρουσιάσει αναφορικά με τα υβριδικά συστήματα κινητήρων σε φορτηγά της Volvo Trucks, ήδη από το 2010. Ωστόσο, τα οχήματα είναι ένα μόνο μέρος από τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να καταστεί εφικτή η ηλεκτροποίηση των μεταφορών. Για τον λόγο αυτό είμαι σε συνεχή –στενή- συνεργασία με πελάτες μας, προμηθευτές καθώς και κρατικούς φορείς προκειμένου να δημιουργήσουμε μεταξύ άλλων και τις απαραίτητες υποδομές για την φόρτιση των εν λόγω οχημάτων».
Πέραν όλων αυτών, ο πρόεδρος της Volvo Trucks, κ. Claes Nilsson, πρόσθεσε πως: «Θεωρούμε πως τα ηλεκτροκίνητα φορτηγά οχήματα στις αστικές διανομές προϊόντων είναι μόνο το πρώτο βήμα καθώς, ήδη επεξεργαζόμαστε σχετικές λύσεις και σε άλλες μεταφορικές εφαρμογές. Αυτή είναι μόνο η αρχή…».