Ηλεκτρικά: Πότε θα πέσουν οι τιμές & θα αυξηθεί η αυτονομία;

20.774 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/1/2020
 

Range Anxiety! Εκτός της υψηλής τιμής αγοράς, η μέτρια αυτονομία της μπαταρίας και η αγωνία ότι μπορεί να ξεμείνουμε στο δρόμο, είναι η βασική αιτία αποθάρρυνσης προς τα ηλεκτρικά. Δείτε τι ισχύει σήμερα και τι περιμένουμε για «αύριο».


O όρος range anxiety, η αγωνία δηλαδή ότι θα αδειάσει η μπαταρία πριν φτάσουμε στον προορισμό μας ή/και σε σημείο φόρτισης είναι η βασική τροχοπέδη που συναντούν τα ηλεκτρικά οχήματα στην εξάπλωσή τους - από κοντά βέβαια και η υψηλή τιμή αγοράς.

Σήμερα με υπολογισμούς από τις ίδιες τις εταιρείες αλλά και από τις δικές μας δοκιμές και μετρήσεις, η μέση πραγματική αυτονομία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι από 220 έως 230 χλμ., γεγονός που σημαίνει ότι κάποια αυτοκίνητα έχουν ακτίνα δράσεις έως 200 χλμ. και άλλα προσεγγίζουν τα 280 χλμ. ή και λίγο πιο πάνω. Το μέλλον φυσικά θα είναι καλύτερο και οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν πραγματική αυτονομία 440 χλμ. έως το 2022 και 640 χλμ. για αρκετά πιο μετά. Σε εκείνο το σημείο θα έχουμε βέβαια range ανάλογο ενός οχήματος με συμβατικό κινητήρα.

Βέβαια και το κοινό έχει αρχίσει να αλλάζει την οπτική του σχετικά με την αυτονομία όσο καταλαβαίνει τι χρήση μπορεί να κάνει με ηλεκτρικό όχημα. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, σε πρόσφατη έρευνα, το 73% των ερωτηθέντων είπε ότι, ακόμα και 120 χλμ. να παίρνει από μια φόρτιση είναι «μια χαρά». 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ