Οι εργασίες στο εργοστάσιο Mirafiori της FCA στο Τορίνο για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του δικτύου V2G (Vehicle to Grid), ξεκίνησαν.

Η FCA ξεκίνησε την κατασκευή του δικτύου V2G

1.839 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/5/2020
 

Τη δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου φόρτισης V2G στον κόσμο ξεκίνησε η FCA, ενός πολύ σημαντικού έργου για την πορεία και την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.


Όπως έγινε επίσημα γνωστό οι εργασίες στο εργοστάσιο Mirafiori της FCA στο Τορίνο για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης κατασκευής του δικτύου V2G (VehicletoGrid), ξεκίνησαν. Η FCA επέλεξε την ENGIEEps, ως τεχνικό συνεργάτη για την κατασκευή της εγκατάστασης, η οποία μόλις ολοκληρωθεί θα αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης του είδους στον κόσμο με δυνατότητα παροχής 25 MW.
 
Τα δίκτυα V2G δίνουν τη δυνατότητα μεταφοράς ενέργειας από το δίκτυο ηλεκτροδότησης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και αντίστροφα. Με αυτό τον τρόπο τα οχήματα φορτίζονται, ενώ όταν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο, τα οχήματα μέσω των μπαταριών τους «δανείζουν» ενέργεια στο σύστημα επιτρέποντας την σταθεροποίηση του.
 
Αυτή η λύση εκτός από το τεχνικό και περιβαλλοντολογικό όφελος, αντιπροσωπεύει και μια ευκαιρία να μειωθεί το κόστος χρήσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που θα αποκτά συνεχώς μεγαλύτερη σημασία και τα δίκτυα V2G μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο συμβαίνει και με την ανάγκη εξισορρόπησης των πόρων, όπως και στην γρήγορη εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης και κατ επέκταση της συνολικής μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
 
Υπό το πρίσμα αυτό, η FCA, συνεχίζει με ταχύς ρυθμούς την ανάπτυξη του δικτύου. Αυτή τη στιγμή η 1η φάση βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο logistics του Mirafiori, μια έκταση 3.000τ.μ. όπου θα τοποθετηθούν 10χλμ. καλωδίων που θα συνδέουν 32 αμφίδρομους ταχυ-φορτιστές με απόδοση έως 50kW έκαστος. Οι φορτιστές θα μπορούν να φορτίζουν ταυτόχρονα συνολικά έως 64 ηλεκτρικά οχήματα και αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν τον προσεχή Ιούλιο. Μέχρι τα τέλη του 2021, το σύστημα, αναμένεται να μπορεί να υποστηρίζει μέχρι και 700 ηλεκτρικά οχήματα. Τέλος, το δίκτυο θα λαμβάνει ενέργεια και από το ηλιακό πάρκο των 150.000τ.μ., απόδοσης 15MW, που επίσης κατασκευάζεται στο Mirafiori και λέγεται πως θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 5.000 τόνους.