Όλα όσα θέλατε να γνωρίζετε για την ηλεκτροκίνηση των επαγγελματικών οχημάτων, με λίγα μόνο κλικ.

Όλες οι εξελίξεις που σχετίζονται με τα οχήματα, υποδομές, παρόχους και φορτιστές.

Η ΝΕΑ εποχή μας βάζει στην πρίζα!

Μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες με στόλους οχημάτων, αλλά και επαγγελματίες αυτοκινητιστές, για τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης στον κλάδο των επαγγελματικών οχημάτων. Παράλληλα πολλές απορίες για την εξέλιξη των υποδομών που θα βοηθήσουν την ανάπτυξή της. Ας δούμε όλες τις εξελίξεις που σχετίζονται με τα οχήματα, υποδομές, παρόχους, φορτιστές αλλά και το κατά πόσο συμφέρει τελικά η επιλογή ενός ηλεκτρικού / υβριδικού επαγγελματικού οχήματος σε σχέση με κάποιο συμβατικό.

 
Το νέο μεγάλο… στοίχημα που η παγκόσμια αυτοκίνηση καλείται να κερδίσει δεδομένων των σημαντικών πιέσεων σε επίπεδο θεσμικών φορέων για δραστική μείωση των εκπομπών από τον κλάδο των μεταφορών, είναι ο εξηλεκτρισμός της γκάμας των οχημάτων τους.
Με τη συγκεκριμένη επιλογή και τις μετεξελίξεις της όπως αναμένεται να είναι π.χ. τα fuel cell οχήματα που θα κάνουν χρήση του υδρογόνου ως καύσιμο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες επιβάλλεται να συμβάλλουν στη δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μεταφορικών επιχειρήσεων αλλά και του κλάδου της αυτοκίνησης γενικότερα, σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα έως το 2030 (σε πρώτη φάση).
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, αυτό επιβάλλεται να γίνει με τέτοιο τρόπο που δεν θα επιφέρει τον παραμικρό συμβιβασμό στις ολοένα και πιο πολυσύνθετες και ανελαστικές απαιτήσεις των πελατών τους.

Η παρουσίαση νέων αμιγώς ηλεκτροκίνητων ή υβριδικών (όλων των τύπων) ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στις ενότητες που ακολουθούν, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τις προτάσεις που είναι ήδη διαθέσιμες στην ελληνική αγορά. Το ίδιο ισχύει και με τον κλάδο των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων, με τα λεωφορεία να βρίσκονται στην παρούσα φάση σε πιο προχωρημένο στάδιο, δεδομένου ότι εδώ και χρόνια έχουν παρουσιαστεί προτάσεις με μηδενικές εκπομπές ρύπων, ιδίως στον κλάδο των οχημάτων που δραστηριοποιούνται στις αστικές συγκοινωνίες.

Πόσο όμως συμφέρει, τόσο σε ότι αφορά στις επιδόσεις και την αξιοπιστία όσο και σε επίπεδο κόστους (Συνολικό Κόστος Ιδιοκτησίας), η απόκτηση ενός ηλεκτρικού επαγγελματικού οχήματος, σε σχέση με μια αντίστοιχη «συμβατική» έκδοση με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Στις σελίδες που ακολουθούν σας μεταφέρουμε τα πορίσματα μιας -1ης- έρευνας που διενεργήσαμε αναφορικά με το Κόστος Χρήσης & Συντήρησης ενός ηλεκτρικού ελαφρού επαγγελματικού σε σχέση με την αντίστοιχη συμβατική του έκδοση, με τα αποτελέσματα να είναι άκρως αποκαλυπτικά.

Παράλληλα, σας παρουσιάζουμε τόσο τα ηλεκτρικά / υβριδικά μοντέλα που είναι διαθέσιμα στην παρούσα φάση στην ελληνική αγορά, καθώς και πολλαπλές νέες προτάσεις που σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν την εμπορική τους πορεία και στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, επιχειρούμε μια αναδρομή σε όλες τις εξελίξεις που δρομολογούνται από το καλοκαίρι του 2020 έως και σήμερα, αναφορικά με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, αλλά και τις νέες εξελίξεις που πρέπει σύντομα να περιμένουμε, όπως π.χ. το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αφορά στις διαδικασίες μετατροπής ενός συμβατικού οχήματος σε ηλεκτροκίνητο.

Τέλος, σας παρουσιάζουμε λύσεις και προτάσεις αναφορικά με τους πάροχους ενέργειας που στην παρούσα φάση δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά καθώς και τι ισχύει με τα σημεία / συστήματα φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων, δεδομένου ότι οι υποδομές φόρτισης αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια εδραίωσης και ανάπτυξης της νέας –ηλεκτροκίνητης- εποχής, στην οποία έχουμε ήδη εισέλθει…