Μια πλήρη γκάμα ηλεκτρικών φορτηγών θα διαθέτει σύντομα η Volvo Trucks.

Το Volvo FL Electric έχει μεικτό βάρος 16 τόνων, φέρει έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 252 ίππων και προσφέρει μέγιστη αυτονομία 300 χλμ.

Το Volvo FΕ Electric μεικτού βάρους 27 τόνων, εξοπλίζεται με ηλεκτρικό κινητήρα 503 ίππων και προσφέρει αυτονομία έως 200 χλμ.

Το ηλεκτρικό Volvo VNR Electric της Β. Αμερικής, ετοιμάζεται να εκκινήσει την εμπορική του πορεία.

H Volvo Trucks, σε συνεργασία με την κατασκευαστική εταιρεία Swerock, δοκιμάζει τα ηλεκτρικά βαρέα φορτηγά, Volvo FM και Volvo FMX.

«Κύριο καθήκον μας είναι να διευκολύνουμε τη μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα», είπε ο Roger Alm, Πρόεδρος της Volvo Trucks.

Με πλήρη ηλεκτρική γκάμα η Volvo Trucks

Η Volvo Trucks θα προσφέρει σύντομα ηλεκτρικές εκδόσεις σε όλα τα φορτηγά της, από τα FL & FE των 16 & 17t. μέχρι τα FM, FH & FMX των 44t.

 
Μέσα στην επόμενη χρονιά, οι Ευρωπαίοι μεταφορείς θα μπορούν να παραγγέλνουν τις αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις όλων των βαρέων φορτηγών της Volvo Trucks, με τη σουηδική εταιρεία να ετοιμάζεται αποκτήσει έτσι μια πλήρη γκάμα ηλεκτρικών φορτηγών.
Υπενθυμίζεται, πως ήδη από πέρυσι έχει ξεκινήσει η παραγωγή των Volvo FL Electric και Volvo FE Electric, δύο ηλεκτρικών φορτηγών που προορίζονται για αστικές διανομές και συλλογή απορριμμάτων. Επιπλέον, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Βόρειο Αμερική, στις 3 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους θα ξεκινήσουν οι πωλήσεις του ηλεκτρικού φορτηγού εθνικών μεταφορών, Volvo VNR Electric.
Επιστρέφοντας στα της Ευρώπης, η Volvo Trucks αυτή την περίοδο πραγματοποιεί τις δοκιμές των ηλεκτρικών βαρέων φορτηγών Volvo FH, Volvo FM και Volvo FMX, τα οποία θα δραστηριοποιηθούν στις εθνικές μεταφορές και σε αστικά εργοτάξια. Αυτά τα φορτηγά θα έχουν μικτό συνολικό βάρος έως 44 τόνους και ανάλογα με τη διαμόρφωση της μπαταρίας, η αυτονομία τους μπορεί να φτάσει και τα 300 χλμ. Οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο και η μαζική παραγωγή τους θα ξεκινήσει το 2022.
Αυτό σημαίνει ότι από το 2021 και μετά, η Volvo Trucks θα διαθέτει στην αγορά μια πλήρη γκάμα αμιγώς ηλεκτρικών φορτηγών στην Ευρώπη για δραστηριότητες διανομών, συλλογής απορριμμάτων, εθνικές μεταφορές και σε αστικά εργοτάξια. Τα ηλεκτρικά οχήματα για απαιτητικές και βαριές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων θα ακολουθήσουν μέσα σε αυτήν τη δεκαετία. Αυτά θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά φορτηγά καθώς και φορτηγά κυψελών καυσίμου με μεγαλύτερη αυτονομία.
Σημειώνεται, πως για την εξέλιξη των υδρογονοκίνητων φορτηγών ο σουηδικός όμιλος έχει συνάψει συμφωνία με την Daimler. Η Volvo Trucks στοχεύει να ξεκινήσει τη διάθεση ηλεκτρικών φορτηγών που τροφοδοτούνται από κυψέλες καυσίμου υδρογόνου από τα μέσα αυτής της δεκαετίας. Ο στόχος της Volvo Trucks είναι ολόκληρη η γκάμα προϊόντων της να κινείται χωρίς ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2040.
«Με την ταχεία αύξηση του αριθμού των βαρέων ηλεκτρικών φορτηγών, θέλουμε να βοηθήσουμε τους πελάτες μας και τους αγοραστές μεταφορικών υπηρεσιών, να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους τους όσον αφορά τη βιωσιμότητα. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το βιώσιμο μέλλον του κλάδου μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Volvo Trucks, Roger Alm, ο οποίος συμπλήρωσε: «Για να μειώσουμε τον αντίκτυπο των μεταφορών στο κλίμα, πρέπει να προχωρήσουμε στην ταχεία μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας όπως ο ηλεκτρισμός. Αλλά οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση αυτής της μετάβασης, και κατά συνέπεια ο ρυθμός της μετάβασης, ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με τους μεταφορείς και την αγορά και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως οικονομικά κίνητρα, πρόσβαση σε υποδομές φόρτισης και είδος μεταφορικής δραστηριότητας».