Νέα TOGG: Τα αυτοκίνητα του Ερντογάν

12.539 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/12/2019
 

Αποκαλύφθηκαν και επίσημα τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της μάρκας TOGG, ή αλλιώς τα «αυτοκίνητα του Ερντογάν» που θα παράγονται στην Τουρκία και υπόσχονται αυτονομία ακόμα και πάνω από 500 χλμ..

Με κάθε επισημότητα και παρουσία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του πρώτου αμιγώς ηλεκτροκίνητου μοντέλου που θα κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στην γείτονα χώρα. Πρόκειται για ένα μικρομεσαίο SUV, τη σχεδίαση του οποίου υπογράφει ο οίκος Pininifarina αν και η ιδέα, η κατασκευή, τα μηχανικά μέρη και το αρχικό σχήμα είναι δουλειά Τούρκων μηχανικών. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε και το σεντάν μοντέλο της μάρκας το οποίο στάθηκε δίπλα ακριβώς στο SUV στη σκηνή.
 
Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να παράγει έως 175.000 οχήματα ετησίως στο πλαίσιο του σχεδίου της για την κατασκευή ηλεκτροκίνητων οχημάτων που αναμένεται να προσεκλκύσει επενδύσεις 22 δισ. λιρών (3,7 δισ. δολαρίων) σε βάθος 13 ετών. Μάλιστα, η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει δεσμευτεί για την αγορά 30.000 αυτοκινήτων έως το 2035 για να δώσει την απαραίτητη ώθηση στο εγχείρημα.

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Επιστήμης, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, κ. Φαρούκ Οζλού, τα σχέδια περιλαμβάνουν τη δημιουργία πέντε διαφορετικών μοντέλων του «αυτοκινήτου του Ερντογάν», όπως αποκαλείται από τον Τύπο, δύο εκ των οποίων είδαμε σήμερα.

Περιγράφοντας τον εαυτό τους ως τον πρώτο μη συμβατικό κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, οι Τούρκοι διατείνονται πως δημιούργησαν αυτό το ηλεκτρικό SUV για να διεκδικήσει τον τίτλο του μεγαλύτερου μεταξονίου και των μεγαλύτερων χώρων για τα γόνατα των πίσω επιβατών στην κατηγορία.

Όσον αφορά στο τεχνικό σκέλος, οι πληροφορίες που δόθηκαν αρχικά στη δημοσιότητα αναφέρουν την ύπαρξη δύο ηλεκτροκινητήρων, ένας σε κάθε άξονα, με την κίνηση να περνά ουσιαστικά και στους τέσσερις τροχούς. Η συνολική ισχύς ορίζεται στους 400 ίππους ενώ αργότερα μέσα στο 2022, όταν θα πλησιάζει και το εμπορικό ντεμπούτο των TOGG, θα προστεθεί και μια πιο προσιτή για αγορά έκδοση με έναν ηλεκτροκινητήρα 200 ίππων στον πίσω άξονα. Σε επίπεδο επιδόσεων το τετρακίνητο χρειάζεται 4,8 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα ενώ το πισωκίνητο επιταχύνει σε 7,8 δλ..

Έπειτα, υπάρχουν δύο εκδόσεις ανάλογα με την χωρητικότητα της μπαταρίας με το τουρκικό στρατόπεδο να υπόσχεται αυτονομία 300 και 500 χιλιομέτρων, αντίστοιχα. Η πλήρης φόρτιση των μπαταριών θα επιτυγχάνεται σε 10 ώρες μέσω οικιακού δικτύου ή εντός 30 λεπτών με ταχυφορτιστή. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του group, Gurcan Karakas, το μοντέλο θα ενσωματώσει μια νέα, προηγμένη τεχνολογία πλοήγησης με επαυξημένη πραγματικότητα, που έχει εξελιχθεί από μια τοπική startup εταιρεία.

Η κοινοπραξία, που ονομάζεται Turkey΄s Automobile Initiative Group (TOGG), συστήθηκε στα μέσα του 2018 από πέντε βιομηχανικούς ομίλους: τον όμιλο Anadolu, τον BMC, τον όμιλο Kok, τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας Turkcell και τη Zorlu Holding, μητρική της εταιρίας κατασκευής τηλεοράσεων Vestel.