Ο εξηλεκτρισμός των αστικών διανομών (επιβατικών / εμπορευματικών) θα προσδώσει «υπεραξία» στις επιχειρήσεις που θα τολμήσουν να το πράξουν πρώτες…

Ο εξηλεκτρισμός προσδίδει «αξία»!

Αυτό ήταν ένα από τα πολλαπλά συμπεράσματα που εξήχθησαν κατά την Διεθνή Σύνοδο για την αυτοκίνηση, «SMMT», όπου συζητήθηκαν οι υπάρχουσες και μελλοντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος.

 
Πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι απόψεις από υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδο της αυτοκίνησης σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Συνόδου «SMMT» (International Automotive Summit) που διοργανώθηκαν διαδικτυακά.
Μεταξύ αυτών αξίζει να αναφέρουμε αυτές του επικεφαλής της Nissan στην Μ. Βρετανία, κ. Peter Stephens, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων πως η αύξηση των αναγκών για παράδοση των εμπορευμάτων στην πόρτα του πελάτη που επέφερε η περίοδος της καραντίνας, δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τα ηλεκτροκίνητα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα. Η εν λόγω τάση καταγράφονταν φυσικά και στην –προ κορωνοϊού- περίοδο ωστόσο, η πρόσφατη πανδημία έκανε σαφές πως η χρήση αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων εντός των πόλεων έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για την αποδοτικότητα και κερδοφορία των εταιρειών, όσο και για τους τελικούς καταναλωτές.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Stephens: «… Ως κοινωνία είναι σαφές πως εκτιμήσαμε την βελτίωση στην ποιότητα της ατμόσφαιρας και τους πιο ήσυχους δρόμους που βιώσαμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διαφυλάξουμε».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ford στην Μ. Βρετανία, κ. Graham Hoare τόνισε μεταξύ άλλων πως η χρήση πολλαπλών διαφορετικών τεχνολογιών σε ότι αφορά στους κινητήρες των επαγγελματικών οχημάτων, αναμένεται να είναι η τάση που θα κυριαρχήσει μέσα στα επόμενα χρόνια δεδομένου ότι, η χρήση του πετρελαίου κίνησης θα εξακολουθήσει να υφίσταται για τουλάχιστον μια 10ετία ακόμη.
Παράλληλα, ο κ. Hoare ανέφερε πως η εμπλοκή νέων εταιρειών στην εξέλιξη και παραγωγή νέων ηλεκτροκίνητων οχημάτων (σε όλες τις κατηγορίες), θα επιφέρει αύξηση του ανταγωνισμού, θα ωθήσει πολλαπλούς εμπλεκόμενους στην σύναψη συνεργασιών για την μείωση του κόστους παραγωγής ενώ την ίδια στιγμή, τα προϊόντα που θα προκύψουν θα είναι πιο αποδοτικά. Επιπρόσθετα, οι εταιρείες που θα επιλέξουν να εξηλεκτρίσουν τους στόλους οχημάτων τους, αργά ή γρήγορα θα αποκτήσουν ένα… πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους, δεδομένων των φιλικών προς το περιβάλλον και πιο οικονομικών υπηρεσιών που θα είναι σε θέση να παράσχουν.