Ο wankel κινητήρας επιστρέφει σε μοντέλο της Mazda

6.698 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 7/1/2021
 

To colpo grosso της Mazda με το wankel μοτέρ! Η Mazda έχει αποφασίσει να προσφέρει έναν περιστροφικό κινητήρα στο ηλεκτρικό MX-30 με σκοπό να διπλασιάσει την ηλεκτρική του αυτονομία!


H Μazda παρουσίασε το MX-30, το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το 2019 αλλά για πολλούς η ηλεκτρική του αυτονομία θα έπρεπε να ήταν αρκετά πιο μεγάλη. Tα 200 χιλιόμετρα που υπόσχεται η Mazda οριοθετεί την κίνηση του MX-30 μέσα στην πόλη.

Η ιαπωνική φίρμα δεν είπε όμως ακόμα την τελευταία της λέξη καθώς, ανακοινώθηκε και επίσημα πως το μοντέλο θα λάβει το 2020 έναν wankel κινητήρα σε ρόλο range-extender. Για αυτήν την εξέλιξη μας είχε προϊδεάσει ο CEO της Mazda Αkira Μarumoto σε δηλώσεις που έκανε ο ίδιος σε ένα video για το τον ερχομό του ήπια υβριδικού MX-30 πριν λίγους μήνες.

Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο πως ο wankel κινητήρας θα μπορέσει να διπλασιάσει την ηλεκτρική αυτονομία του αυτοκινήτου από τα 200 στα 400 χιλιόμετρα, ενώ η Mazda ελπίζει πως αυτή η καινοτομία θα διαφοροποιήσει το MX-30 από τα άλλα ηλεκτρικά μοντέλα της κατηγορίας του.

Πληροφορίες για το εάν πρόκειται να δούμε τον wankel κινητήρα, έστω και με αυτόν τον διαφορετικό ρόλο, κάτω από κάποιο άλλο μοντέλο της φίρμας δεν υπάρχουν, ωστόσο οι φήμες αναφέρουν πως η Mazda θα κατασκευάσει μια ίδια έκδοση για τα Mazda2 και Mazda3 και ίσως για κάποιο από τα πιο μικρά SUV της.

Tα πρώτα αυτοκίνητα που θα εξοπλίζονται με ρότορα θα αρχίσουν τις δοκιμές ήδη από τις αρχές του 2021.