Χίλια ηλεκτρικά το χρόνο αναμένεται να πωληθούν στην Ελλάδα το 2020 και 2021.

ΣΕΑΑ: Χίλια ηλεκτρικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα

2.950 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/11/2019
 

Η ελληνική αγορά αναμένεται να απορροφήσει 1.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέσα στο 2020, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων (ΣΕΑΑ).

Η ελληνική αγορά αυτοκινήτου έχει μπει σε τροχιά ανόδου τα τελευταία χρόνια, ενώ θετικά είναι τα δείγματα και για το νέο έτος. Σύμφωνα με προβλέψεις υψηλόβαθμων στελεχών της αγοράς, η φετινή πορεία θα κλείσει λίγο πάνω από τις 110.000 αυτοκίνητα, ενώ το νέο έτος αναμένεται ακόμη καλύτερο με τις εκτιμήσεις να μιλούν για περισσότερα από 130.000 αυτοκίνητα. Βέβαια, είναι πολύ νωρίς ακόμα, ωστόσο με το θετικό κλίμα που επικρατεί δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθούν οι αριθμοί.

Για αυτή την τάση μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο Δημήτρης Πάτσιος, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων (ΣΕΑΑ), υποστηρίζοντας ότι θα είναι δηλαδή η 5η συνεχόμενη χρονιά αύξησης, με τους απόλυτους αριθμούς να παραμένουν ωστόσο χαμηλοί σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.
 
Η ανανέωση του στόλου των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους γίνεται με αργούς ρυθμούς, όπως εξήγησε ο κ. Πάτσιος, σημειώνοντας πως στη χώρα μας συζητάμε για πωλήσεις της τάξης των 11 αυτοκινήτων ανά χίλιους κατοίκους, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 29 αυτοκίνητα ανά χίλιους κατοίκους. Ο κ. Πάτσιος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα ηλεκτρικά οχήματα εκτιμώντας πως θα υπάρξουν κίνητρα για την αγορά και χρήση τους που «θα είναι της τάξης του 10% περίπου επί της λιανικής τιμής για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα» ενώ εν αναμονή είναι εταιρείες και αγοραστές για το τι ακριβώς θα ισχύσει για τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά.

Σε ό,τι αφορά τον όγκο των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι θα ανέλθουν σε χιλιάδες. «Θα βλέπαμε στην πενταετία περί τις 3.000 - 4.000 αυτοκίνητα, το δε 2020 και το 2021 θα κάναμε την εκτίμηση των χιλίων αυτοκινήτων ανά έτος» επισήμανε ο κ. Πάτσιος. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ηλεκτρικά οχήματα και τη διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά, εξήγησε πως σίγουρα δεν περιμένουμε τα 300 και κάτι αυτοκίνητα που πουλήθηκαν το 2018 να γίνουν ως διά μαγείας 30.000, θα ξεκινήσει όμως σε κάποιο βαθμό να υπάρχει μια διείσδυση. Εξήγησε, παράλληλα, πως το φορολογικό νομοσχέδιο που μπήκε σε διαβούλευση περιλαμβάνει κίνητρα για τους εταιρικούς χρήστες (στελέχη εταιρειών, πωλητές, επιθεωρητές κ.λπ), επισημαίνοντας πως το μοναδικό σημείο που χρήζει προσοχής είναι οι υποδομές φόρτισης, αφού αυτή τη στιγμή παραμένουν ελάχιστοι οι σταθμοί εξυπηρέτηση. Ωστόσο, όπως σημείωσε, οι προθέσεις της Πολιτείας είναι σε θετική κατεύθυνση. «Η υποδομή ακολουθεί την αγορά και η αγορά την υποδομή» υπογράμμισε.