Στα σκαριά ο χάρτης των φορτιστών: Τουλάχιστον 1 ανά 1.000 κατοίκους

2.205 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/9/2020
 

Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεσπίζεται ο «οδικός χάρτης» για την χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Τουλάχιστον 1 φορτιστής ανά 1.000 κατοίκους του κάθε δήμου.


Η Ελλάδα και οι Δήμοι της κάνουν ολοένα και μεγαλύτερα βήματα προς το δρόμο της ηλεκτροκίνησης. Σήμερα, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου οριστικοποιήθηκαν οι τεχνικές οδηγίες για τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ), τα οποία οι μεγάλοι και μεσαίοι δήμοι υποχρεούνται να καταρτίσουν έως τις 31 Μαρτίου 2021 (και οι μικροί έως τις 31 Μαρτίου 2022).

Κατά την κατάρτιση των ΣΦΗΟ, ο κάθε δήμος (ή σύνδεσμος όμορων δήμων) καλείται να λάβει υπόψη του τα κυκλοφοριακά, χωροταξικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά της περιοχής ευθύνης του, καθώς και τυχόν υφιστάμενα σχέδια, όπως τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Στη συνέχεια και με βάση της προβλέψεις για τη διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων σε κάθε δήμο, θα υπολογίζεται ο αναγκαίος αριθμός δημοσίως προσβάσιμων υποδομών φόρτισης που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες φόρτισης των κατοίκων και επισκεπτών και θα εκπονούνται εναλλακτικά σενάρια χωροθέτησης αυτών των υποδομών. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται υποχρεωτικά η χωροθέτηση ενός τουλάχιστον σημείου φόρτισης ανά 1.000 κατοίκους του δήμου.

Για τη χωροθέτηση των σημείων φόρτισης θα λαμβάνονται υπόψη –μεταξύ άλλων- οι απαιτήσεις σύνδεσης των υποδομών στο δίκτυο του Διαχειριστή Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Ο Διαχειριστής θα συνδράμει όσον αφορά δεδομένα σχετικά με την κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου και το κόστος σύνδεσης των υποδομών φόρτισης σε αυτό. Τα σενάρια χωροθέτησης των υποδομών θα γίνουν αντικείμενο διαβούλευσης με τους τοπικούς επαγγελματικούς, συλλογικούς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς και στη συνέχεια θα επιλέγεται το προσφορότερο εξ αυτών.

Η κατάρτιση των Σχεδίων Φόρτισης θα χρηματοδοτηθεί εν πολλοίς από πόρους του Πράσινου Ταμείου. Ο σχετικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ. Η προκήρυξη αναμένεται να εκδοθεί εντός του Οκτωβρίου και το Ταμείο προετοιμάζεται ήδη για να είναι σε θέση να υποδεχθεί και να διαχειριστεί τα αιτήματα των δήμων.

Αμέσως μετά την εκπόνηση των ΣΦΗΟ, και έχοντας πλέον πλήρη εικόνα για τις απαιτούμενες υποδομές φόρτισης στις πόλεις μας, οι Δήμοι θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδίων αυτών, με τη βοήθεια και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Πατήστε εδώ & δείτε που υπάρχουν σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα