Τα «e-Trucks» είναι προ των πυλών!

Εκτός των ελαφρών επαγγελματικών, οι διεθνείς αυτοκινητοβιομηχανίες εξελίσσουν αμιγώς ηλεκτρικές λύσει και στα φορτηγά που προορίζονται για βαριές αστικές διανομές. Ας τα γνωρίσουμε…

 
H συνεχής συσσώρευση του παγκόσμιου πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα, εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο και το ίδιο ισχύει για τον όγκο του μεταφορικού έργου που τα αστικά logistics καλούνται να διαχειριστούν. 

Προκειμένου να διατηρηθεί η αποδοτικότητα της μεταφοράς πάσης φύσεων προϊόντων και εμπορευμάτων στο βέλτιστο επίπεδο, δεδομένου ότι, όπως αποδείχθηκε και από την περίοδο της πανδημίας, μια ενδεχόμενη… κόπωση του συστήματος μπορεί να επιφέρει το χάος στην εύρυθμη λειτουργίας της πόλης, επιβάλλεται να εξευρεθούν νέες λύσεις και… εργαλεία, που εκτός των άλλων θα διασφαλίζουν τόσο την βελτίωση της οδικής ασφάλειας εντός του αστικού ιστού, όσο –κυρίως- και τη μείωση της ρύπανσης (τόσο ατμοσφαιρικής όσο και ηχητικής). 
Σε αυτόν ακριβώς τον τομέα υπεισέρχονται στην… εξίσωση τα νέα ελαφρά / μεσαία φορτηγά με αμιγώς ηλεκτροκίνητο σύστημα μετάδοσης της κίνησης που πολλές από τις εταιρείες κατασκευής που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, εξελίσσουν με φρενήρεις ρυθμούς στην παρούσα φάση. 

Τα εν λόγω οχήματα είναι σε θέση να ανταποκριθούν απόλυτα σε ότι αφορά στην πλειοψηφία των δρομολογίων που πραγματοποιούνται σε αυτό το επίπεδο ως προς την αυτονομία τους, ωστόσο έχουν ένα επιπλέον προτέρημα. Μπορούν π.χ. να επιχειρούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμβάλλοντας στον ανεφοδιασμό καταστημάτων εκτός των ωρών υψηλής κυκλοφορίας συμφόρησης, γεγονός που επιφέρει μείωση του χρόνου των δρομολογίων και φυσικά αύξηση της οδικής ασφάλειας. Εξάλλου, έρευνες έχουν αποδείξει πως παρά το γεγονός ότι τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα καλύπτουν μόνο το 4% περίπου των διανυθέντων χιλιομέτρων ημερησίως εντός της πόλης, ευθύνονται για το 23% των θανάτων πεζών και το 58% των θανάτων δικυκλιστών αντίστοιχα, λόγω του μεγάλου όγκου τους και της –μεγαλύτερης- δυσκολίας στον χειρισμό τους. Με αυτά ως δεδομένο, στις σελίδες που ακολουθούν συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τις σημαντικότερες –προς το παρόν- προτάσεις νέων βαρέων επαγγελματικών οχημάτων που σύντομα αναμένονται να λανσαριστούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ή έχουν ήδη ξεκινήσει την εμπορική τους πορεία στις κυριότερες αγορές της ΕΕ.