Διευκρινήσεις για τη διαδικασία αδειοδότησης για την εγκατάσταση νέων σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τι ισχύει για τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε διευκρινήσεις αναφορικά με την αδειοδοτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί ως προς την εγκατάσταση στοιχείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα.

 
Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρονται τα εξής:
 
Για την εγκατάσταση των σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε πρατήρια παροχής καυσίμων και ενέργειας
Κατά το στάδιο της χορήγησης άδειας ίδρυσης του πρατηρίου παροχής καυσίμων και ενέργειας, υποβάλλονται στην οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, πλέον των δικαιολογητικών που προβλέπονται κατά περίπτωση κατηγορίας του πρατηρίου, τα δικαιολογητικά (α) και (β) της παρ. 1 του άρθρου 6  της σχετικής ΚΥΑ καθώς και τα δικαιολογητικά (α), (β), (γ) και (δ) της παρ. 2 του άρθρου 6, κατά το στάδιο της χορήγησης της άδειας λειτουργίας.
Στις περιπτώσεις όπου κατά τη διάρκεια ισχύος της άδειας ίδρυσης ή μετά τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας πρατηρίου, ο ενδιαφερόμενος αιτείται την εγκατάσταση σημείων επαναφόρτισης, πριν την εγκατάσταση τους, υποβάλλονται για έγκριση στην οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών τα δικαιολογητικά (α), (β) της παρ. 1 και τα δικαιολογητικά (α), (β), (γ) και (δ) της παραγράφου 2 του άρθρου 6 της σχετικής ΚΥΑ.
 
Για την εγκατάσταση σε στεγασμένους και υπαίθριους σταθμούς αυτοκινήτων, συνεργεία συντήρησης και επισκευής, αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, καθώς και Δημόσια ή Ιδιωτικά Κ.Τ.Ε.Ο.
Για τη χορήγηση της Βεβαίωσης Νόμιμης Λειτουργίας των υπό αδειοδότηση ανωτέρω εγκαταστάσεων, πλέον των δικαιολογητικών που προβλέπονται για την ίδρυση τους, κατά περίπτωση, από τις αντίστοιχες για κάθε μια από τις ανωτέρων εγκαταστάσεις κείμενες διατάξεις, υποβάλλονται προς έγκριση στην οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, τα δικαιολογητικά (α) και (β) της παρ. 3 του άρθρου 6 της σχετικής ΚΥΑ.
Για τις νομίμως λειτουργούσες ανωτέρων εγκαταστάσεις, για την εγκατάσταση των σημείων επαναφόρτισης απαιτείται η υποβολή των δικαιολογητικών (α) και (β) της παρ. 4 του άρθρου 6 της σχετικής ΚΥΑ.
 
Για την εγκατάσταση τους σε χώρους στάσης και στάθμευσης επιβατικών οχημάτων εντός λιμενικής ζώνης ή / και εντός τουριστικών λιμένων (μαρίνες)
Υποβάλλονται προς έγκριση στην οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, πλέον των δικαιολογητικών που προβλέπονται στην ΚΥΑ (60821/5404/30-12-2011, Β 1/2012) και τα (α) και (β) δικαιολογητικά της παρ. 5 του άρθρου 6 της σχετικής ΚΥΑ.
Στις περιπτώσεις όπου κατά τη διάρκεια ισχύος της άδειας ίδρυσης ή της αίτησης εγκατάστασης σημείων επαναφόρτισης μετά τη χορήγηση άδειας λειτουργίας, υποβάλλονται για έγκριση στην οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών το δικαιολογητικό (α) της παρ. 5 και τα (β), (γ) και (δ) της παρ. 2 του άρθρου 6 της σχετικής ΚΥΑ με κοινοποίηση στον φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένα.
 
Για την εγκατάσταση σε δημοσίως προσβάσιμους χώρους (ιδιωτικούς ή δημόσιους) κατά μήκος του αστικού, υπεραστικού και εθνικού οδικού δικτύου.
Υποβάλλονται προς έγκριση στην αρμόδια Υπηρεσία για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, τα δικαιολογητικά (α) και (β) της παρ. 6 του άρθρου 6 της σχετικής ΚΥΑ.
 
Για την εγκατάσταση τους σε χώρους στάθμευσης Δημοσίων και Ιδιωτικών κτιρίων
Με την επιφύλαξη της απόφασης της παρ. 3 του άρθρου 29 του ν.4495/2017 (Α 167) και της απόφασης της παρ. 2 του άρθρου 30 του ν.4495/2017, υποβάλλονται προς ενημέρωση του φακέλου στην οικεία πολεοδομική υπηρεσία τα δικαιολογητικά (α), (β) και (γ) της παρ. 7 του άρθρου 6 της σχετικής ΚΥΑ.
 
Για την εγκατάσταση σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων οχημάτων τερματικών σταθμών ή σταθμών μετεπιβίβασης μέσων μαζικής μεταφοράς επιβατών
Υποβάλλονται προς έγκριση στην αρμόδια υπηρεσία του Φορέα λειτουργίας τους, για τη συντήρηση των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των ανωτέρων σταθμών εξυπηρέτησης επιβατών, τα δικαιολογητικά της παρ. 8 του άρθρου 6 της σχετικής ΚΥΑ.
Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της Οδηγίας 2014/94/ΕΕ, τα δεδομένα σχετικά με τη θέση και τη διαθεσιμότητα των σημείων επαναφόρτισης πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους τους χρήστες, με ανοικτή και χωρίς διακρίσεις βάση.
Για τα σημεία επαναφόρτισης, με δεδομένα αυτά, όταν είναι διαθέσιμα, ενδέχεται να περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την προσβασιμότητα σε πραγματικό χρόνο καθώς και πληροφορίες χρέωσης σε πραγματικό χρόνο.
Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα και με την παρ. 11 του άρθρου 5 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 42863/438/27-5-2019 (ΦΕΚ 2040/Β72019), για την ενημέρωση των χρηστών ηλεκτροκίνητων οχημάτων, οι πληροφορίες που αφορούν τα δημοσίως προσβάσιμα σημεία επαναφόρτισης, θα παρέχονται μέσω «Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Υποδομών Εναλλακτικών Καυσίμων», που θα αναπτυχθεί στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.