Όλα τα ηλεκτρικά δεν φορτίζουν το ίδιο! Παίζει ρόλο και το αυτοκίνητο, όχι μόνο ο φορτιστής

Όλα τα ηλεκτρικά δεν φορτίζουν το ίδιο! Παίζει ρόλο και το αυτοκίνητο, όχι μόνο ο φορτιστής

6.853 Επισκέψεις στο άρθρο (25/11/2022)

Αγόρασες wallbox «τούμπανο» έβαλες το ηλεκτρικό ή το Plug-in υβριδικό σου να φορτίσει και η φόρτιση προχωρά με ρυθμό... χελώνας. Φρόντισες να μάθεις από πριν την υποδοχή φόρτισης στο αυτοκίνητό σου;

Τι έχει το έρμο και δε φορτίζει όπως νόμιζα;

Αφορμή για το άρθρο αυτό στάθηκε το post ενός ιδιοκτήτη ηλεκτρικού σε μια ομάδα του Facebook για τους φίλους της ηλεκτροκίνησης. Ο άνθρωπος είχε συνδεθεί σε οικιακό wallbox 22 kW, ωστόσο το ηλεκτρικό του δεν φόρτιζε με πάνω από 3,7 kWh. Σε μία ώρα δηλαδη δεν είχε «βάλει» 22 kWh στη μπαταρία, όπως περίμενε, αλλά μόλις 3,7 kWh. Γιατί; Μα απλά γιατί το ηλεκτρικό του αυτοκίνητο είχε OBC (On Board Charger) 3,7 kW. Η δυνατότητα δηλαδή υποδοχής φόρτισης του συγκεκριμένου ηλεκτρικού ήταν 3,7 kW. Δεν πα να το έβαζες να φορτίζει σε 7,4άρι, σε 11άρι ή σε 22άρι Wallbox, αυτό μέχρι 3,7 kW θα δεχόταν, τελεία και παύλα.

Το OBC των 3,7 kW είναι το πιο συνηθισμένο (ειδικά στα Plug-in) ως στάνταρ με το 7,4 kW να προσφέρεται ως έξτρα ή στάνταρ στις καλές εξοπλιστικές εκδόσεις. Σε  premium μοντέλα συναντάμε πλέον στάνταρ OBC μέχρι και 22 kW. Αυτό που πρέπει να κρατήσει κανείς είναι πως η φόρτιση δεν εξαρτάται μόνο από την παροχή. Και τούμπαλιν φυσικά.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Πριν επιλέξεις λοιπόν οικιακό φορτιστή φρόντισε να μάθεις τι μπορεί να υποστηρίξει το αυτοκίνητό σου για να μην βρεθείς να φορτίζεις με άλλες ταχύτητες από ό,τι  υπολόγιζες. Και, ναι, αξίζει να δώσεις 300-400 ευρώ παραπάνω για να αγοράσεις τον έξτρα ισχυρότερο OBC για το αυτοκίνητό σου μιας και η επιλογή σου θα σε ακολουθεί για όσο καιρό έχεις το ηλεκτρικό ή το Plug-in μοντέλο που σου «γυάλισε».
Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την ταχυφόρτιση σε ισχυρούς φορτιστές DC. Aν το ηλεκτρικό σου έχει δυνατότητα υποδοχής μέχρι 100 kW δεν έχει νόημα να περιμένεις να φορτίσεις πιο γρήγορα σε έναν 150άρι για παράδειγμα. Είναι δώρον άδωρον.
 
Εσύ το «ψάχνεις» για το φορτιστή που «φοράει» το ηλεκτρικό που λιγουρεύτηκες ή θα μείνεις με το... καλώδιο στο χέρι;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Mercedes
test center