Η Ford εξετάσει λύσεις όπως η μεταφορά φορτίων με αυτόνομα κινούμενα οχήματα και robots, απευθείας στην πόρτα του τελικού καταναλωτή για τις αστικές διανομές του μέλλοντος.

Η σχεδίαση του Digit παραπέμπει στο ανθρώπινο σώμα, προκειμένου να μην «ξενίζει» σημαντικά τους περίοικους…

… ενώ το εν λόγω robot είναι σε θέση να κινείται με άνεση ακόμη και σε σκάλες, μιμούμενο τη μηχανική του ανθρώπινου βαδίσματος.

Αυτόνομες παραδόσεις με robots από τη Ford

Η Ford παρουσίασε ένα πρωτότυπο robot με την ονομασία «Digit» το οποίο θα μπορεί να συμμετάσχει στις μελλοντικές παραδόσεις δεμάτων στην πόρτα του καταναλωτή σε συνδυασμό με τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα της.

 
Το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) και η δυνατότητα παράδοσης των προϊόντων που κάποιος επιλέγει κατευθείαν στην πόρτα του σπιτιού του, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, το ταχυδρομείο των ΗΠΑ (US Postal Service) παρέδωσε περισσότερα από 6 δις πακέτα κατά τη διάρκεια του 2018, πραγματοποιώντας διπλάσιο μεταφορικό έργο σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από μια δεκαετία.
Στο πλαίσιο των ερευνών που η Ford πραγματοποιεί με στόχο να βελτιώσει τις προτάσεις που θα προσφέρει στους πελάτες της, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την εταιρεία Agility Robotics, προκειμένου να εξελίξει περαιτέρω το τελικό στάδιο των παραδόσεων δεμάτων, από το όχημα στην πόρτα του καταναλωτή.
Πιο συγκεκριμένα, τα μελλοντικά αυτόνομα κινούμενα οχήματα που η Ford εξελίσσει στην παρούσα φάση, θα μπορούν εκτός από επιβάτες και εμπορεύματα, να μεταφέρουν και το εν λόγω robot, τον Digit.
Όταν λοιπόν το όχημα φτάσει στον προορισμό παράδοσης του εκάστοτε δέματος, ο Digit, που έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να διαθέτει ιδιαίτερα μικρό βάρος και να μπορεί να καταλαμβάνει όσο το δυνατόν μικρότερο χώρο, θα εξέρχεται από το όχημα και θα μεταφέρει το δέμα στην πόρτα του πελάτη.
Ο Digit εφοδιάζεται με ειδικό λογισμικό και κάμερες που του επιτρέπουν να «αντιλαμβάνεται» το περιβάλλον στο οποίο κινείται. Χάρη στην σχεδίαση του, μπορεί να π.χ. να ανεβαίνει σκαλοπάτια ενώ ακόμη και στην περίπτωση που αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα κατά την παράδοση, θα μπορεί να στείλει τις σχετικές πληροφορίες στο όχημα, το οποίο με τη σειρά του θα μπορεί να «σκανάρει» επαρκέστερα την τοποθεσία ή να ζητήσει επιπλέον συμβουλές στο διαδίκτυο, προκειμένου να ενημερώσει τον Digit σχετικά με το πώς να φτάσει τελικά στον προορισμό του.
Περισσότερα για το robot Digit και τις μελλοντικές αστικές διανομές με τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα της Ford, μπορείτε να δείτε στο video που σας παρουσιάζουμε.