Το ηλεκτροκίνητο MAN eTGM που συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα «ZEUS» για τα αστικά logistics αποκάλυψε πως…

… η πραγματοποίηση δρομολογίων εκτός των ωρών αιχμής επιφέρει επίσπευση των χρόνων παράδοσης και δραστική μείωση της ηχορρύπανσης.

Η MAN εξηλεκτρίζει τα αστικά logistics! (+vid)

Ανακαλύψτε πως το ηλεκτρικό eTGM συμβάλλει στην εξέλιξη του ερευνητικού προγράμματος «ZEUS» για την εναλλακτική, ηλεκτροκίνητη, εφαρμογή των αστικών διανομών προϊόντων.

 
H MAN Truck & Bus συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα «ZEUS» (Zero Emission off-peak Urban deliverieS) με τη χορήγηση ενός –αμιγώς ηλεκτροκίνητου- eTGM που θα χρησιμοποιηθεί σε αστικές διανομές προϊόντων στο κέντρο του Μονάχου (Γερμανία), προκειμένου να διερευνηθούν λύσεις και πρακτικές που θα αναβαθμίσουν τα αστικά logistics του μέλλοντος.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώσει και η εταιρείας, το Μόναχο είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα μεγαλούπολης που… υποφέρει από τα συνεχώς αυξανόμενα επίπεδα της κυκλοφοριακής κίνησης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ωστόσο, μια ενδεχόμενη «μεταμόρφωση» του τρόπου και των διαδικασιών που ακολουθούνται για τις διανομές προϊόντων θα επιφέρει σημαντική ανακούφιση σε αυτόν τον τομέα.
Μια από τις βασικότερες λύσεις που ελέγχονται είναι η παραδόσεις εμπορευμάτων στα καταστήματα κ.ο.κ. να μην πραγματοποιούνται πλέον σε ώρες αιχμής σε συνδυασμό με τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη σαφή βελτίωση στους χρόνους που απαιτούνται για τη μεταφορά των προϊόντων, δεδομένης της μικρότερης κυκλοφοριακής συμφόρησης, όπως αποδείχθηκε και από τις πιλοτικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ZEUS κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου του 2020.
Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφέρουμε πως η ηλεκτροκίνητο MAN eTGM που χρησιμοποιήθηκε ήταν σε θέση να ολοκληρώσει τα δρομολόγια του σε 15% - 30% λιγότερο χρόνο, σε σχέση με τις διαδρομές που πραγματοποιούνται σε ώρες αιχμής. Την ίδια στιγμή βελτιώθηκε σημαντικά η δυνατότητα βέλτιστου προγραμματισμού των ακριβών χρόνων παράδοσης των εμπορευμάτων, σε ποσοστό 100%!
Μια ακόμη σημαντική παράμετρος που δεν μπορεί να παραλειφθεί είναι η σημαντική μείωση της ηχορύπανσης, λόγω τη χρήσης ηλεκτροκίνητων φορτηγών οχημάτων όπως το eTGM, καθώς από τα δεδομένα του προγράμματος εξάγονται μετρήσεις που αναφέρουν πως ο θόρυβος που γίνεται αντιληπτός από τους πολίτες ήταν μειωμένος κατά 25% και σε ορισμένες περιπτώσεις έως και κατά 50%, ειδικά όταν το όχημα κινούνταν σε ταχύτητες έως και 30 χλμ./ώρα.
Το πρόγραμμα «ZEUS» συγκαταλέγεται στην ερευνητική πρωτοβουλία «EIT Urban Mobility» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στόχο έχει την αποτελεσματικότητα διάφορων εφαρμογών που κάνουν χρήση πιο αθόρυβων διαδικασιών στα αστικά logistics, εκτός των ωρών αιχμής αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του προγράμματος, αποδεικνύει πως τέτοιου είδους πρακτικές είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των χρόνων παράδοσης των εμπορευμάτων, τη βελτίωση της ακρίβειας στον σχεδιασμό των δρομολογίων και τη μείωση της ηχορύπανσης που σχετίζεται με την κίνηση των οχημάτων που χρησιμοποιούνται σε αυτά.
Ωστόσο, μια σημαντική παράμετρος που χρήζει διερεύνησης είναι το κατά πόσο τα καταστήματα λιανικής και οι λοιπές επιχειρήσεις, θα είναι σε θέση να αναδιοργανώσουν τις διαδικασίες παραλαβής των εμπορευμάτων τους εκτός ωρών αιχμής, κάτι που ενδεχομένως να επιφέρει αύξηση στο λειτουργικό κόστος τους.
Περισσότερα για το πρόγραμμα «ZEUS» και τη συμμετοχή του MAN eTGM σε αυτό, μπορείτε να δείτε στο video που σας προσφέρουμε…