Τα οχήματα που θα προσφέρει η Volvo Trucks στο πρόγραμμα Volvo Lights για βασίζονται στην τεχνολογία που έχει ήδη παρουσιαστεί με το νέο FE Electric.

Ηλεκτρικά φορτηγά από τη Volvo στις ΗΠΑ

Η Volvo Trucks ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει τις πιλοτικές δοκιμές –πλήρως- ηλεκτροκίνητων φορτηγών οχημάτων στην αγορά της Β. Αμερικής μέσα στο 2020.

 
Η εν λόγω απόφαση πάρθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Volvo Trucks με το South Coast Air Quality Management District (SCAQMD) και άλλων εταίρων.
Σε πρώτη φάση, το California Air Resources Board (CARB), χορήγησε στο SCAQMD κεφάλαια ύψους 44,8 εκ. δολαρίων για το πρόγραμμα συνεργασίας με τη Volvo Trucks που θα φέρει την ονομασία «Volvo Lights» (Low Impact Green Heavy Transport Solutions).
Στο εν λόγω πρόγραμμα θα συμμετέχουν συνολικά 16 εταίροι και στόχος του είναι να μεταμορφώσει τις δραστηριότητες μεταφορών στις εγκαταστάσεις δύο κορυφαίων στόλων φορτηγών οχημάτων στις ΗΠΑ. Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε πως το Volvo Lights αποτελεί τμήμα της κρατικής πρωτοβουλίας «California Climate Investments, που μεταξύ άλλων προσβλέπει στην μείωση των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενισχύοντας την οικονομία και βελτιώνοντας τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, κυρίως σε περιοχές που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, τα οχήματα που θα συμμετέχουν στις δοκιμές του προγράμματος Volvo Lights θα βασίζονται στην τεχνολογία που έχει υιοθετηθεί προς το παρόν στο πρωτότυπο Volvo FE Electric, το οποίο η σουηδική εταιρεία παρουσίασε μέσα στον Μάιο του τρέχοντος έτους και θα λανσάρει στις αγορές της ΕΕ μέσα στο 2019.
Σε σχετικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της Volvo Trucks Β. Αμερικής, κ. Peter Voorhoeve, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «… Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αναδείξουμε όλες τις δυνατότητες της ηλεκτροκίνητης και υβριδικής κίνησης. Από την ηλιακή ενέργεια που συλλέγεται από διάφορους πελάτες μας, μέχρι τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης ηλεκτρικών οχημάτων και την πιθανή επαναχρησιμοποίηση των μπαταριών, αυτό το πρόγραμμα θα προσφέρει ανεκτίμητη εμπειρία και στοιχεία για ολόκληρη την αλυσίδα αξιών».
Καταλήγοντας, αξίζει να αναφέρουμε πληροφοριακά πως στο πρόγραμμα Volvo Lights, η Volvo Trucks αναμένεται να διαθέσει οκτώ ηλεκτρικά οχήματα δοκιμών (Class 8) με μεικτό βάρος άνω των 15t. καθώς και 15 μονάδες προ-παραγωγής και παραγωγής επιπλέον, σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο της νότιας ακτής της Καλιφόρνια.
Το πρόγραμμα θα ενσωματώσει επίσης γενικής χρήσης ηλεκτρολογικό εξοπλισμό παραγωγής ηλιακής ενέργειας ενώ αναμένεται να μειώσει κατά 3,57t. τους κρίσιμης / μετρήσιμους ρύπους και κατά 3.020t. τα αέρια θερμοκηπίου (π.χ. το διοξείδιο του άνθρακα) σε ετήσια βάση.